Slik innreder du med en klassisk støpejernsovn ⋆ Gabrielsen Støpejernsovner
Vurderer du en klassisk støpejernsovn, men usikker på om den passer inn? Her får du fire gode råd for hvordan du innreder med den klassiske ovnen.
22214
post-template-default,single,single-post,postid-22214,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
Royal Viking sett forfra

Slik innreder du med en klassisk støpejernsovn

Vurderer du en klassisk støpejernsovn, men usikker på om den passer inn?  Her får du fire gode råd for hvordan du gjør innredningen enklere. 

Å kombinere det tradisjonelle med det moderne er ikke alltid lett. Det er fort gjort å bli usikker på om man har funnet den rette balansen. Minner det mer om et museum enn et hjem? Ser den ensomme antikke gjenstanden malplassert ut der den står omringet av nymotens duppedingser? Disse spørsmålene kan også dukke opp når du vurderer å investere i en klassisk støpejernsovn. Da er det greit med noen råd på veien. 

Vurder om rommet må ommøbleres

Begynn med å vurdere rommet du tenker å plassere ovnen i. Hvor står ovnen best? Er det i hele tatt mulig at den kan stå der? Må noe flyttes for at den skal få plass? Kanskje du rett og slett finner ut at rommet bør få en ny funksjon, for eksempel ved at det går fra å være en spisestue til et bibliotek. 

Nå har du en gyllen mulighet til å skape et nytt samlingssted i hjemmet. En støpejernsovn er som skapt for lune kvelder med familien eller helt alene. Og for mange vil det derfor være naturlig å plassere sofaen eller lenestolene rundt ovnen. I så fall, husk at det bør være nok rom mellom ovnen og sittegruppen, slik at dere ikke blir sittende for nære varmen. 

Finn ut hva slags type støpejernsovn du vil ha 

Det neste du bør gjøre, er å finne ut av hva slags type ovn du ønsker deg. La oss si at du ønsker deg den populære Royal Viking. 

Noen av detaljene på Royal Viking.

Har du en moderne, nedstrippet, skandinavisk stil, vil denne ovnen skape en sterk kontrast med sine utsmykninger og intrikate detaljer. Har du derimot en mer tradisjonell og dekorativ stil, vil ovnen smelte inn som en naturlig del av innredningen. Her kommer det altså an på hva slags effekt du vil at ovnen skal skape.

Har du et moderne hjem og ønsker en ovn som glir sømløst inn med det øvrige interiøret, er kanskje Oden-modellen, med sitt ujålete, tidløse design, et bedre valg. 

Oden med konveksjonssider
Oden 6300 med konveksjonssider.

Kartlegg interiørstilen i det aktuelle rommet 

Det kan også være lurt å kartlegge interiøret i det rommet du planlegger å plassere ovnen i. Finnes det allerede mye møbler og detaljer i gammel stil? Eller er det meste i moderne drakt? Og hvilken av stilene vil du forsterke? 

Du trenger selvsagt ikke ta stilling til disse spørsmålene nå. For mange vil kanskje det beste være å installere ovnen i rommet først, slik at man får en bedre følelse for hva som eventuelt trenger å byttes ut av møbler, tekstiler og gjenstander. Iblant må man rett og slett bli vant til ovnen før man tar en beslutning. 

Meld fra til kommunen 

Dette er mer en påminnelse enn et råd. Men det er viktig at du melder fra til kommunen din når du installerer, endrer eller fjerner et ildsted i boligen din. Det er for at Brann- og redningsetaten skal få operert raskere og tryggere hvis det oppstår brann. 

Skal du bygge, rive eller rehabilitere en skorstein, må du som hovedregel også sende inn en byggesøknad før du setter i gang. Mer informasjon om dette finner du på din kommunes nettside. 

Trenger du flere råd om hvilken støpejernsovn du skal velge? Ikke nøl med å ta kontakt på stein@kakkelovner.no