Slik fyrer du i en vedovn
Å fyre riktig er en kunst. Her tar vi deg raskt gjennom hvordan du får mest mulig varme ut av hver kubbe.
For å skape god fyr gjelder det å oppnå så høy temperatur som mulig i ovnen. Da får du en ren forbrenning, og du utnytter ovnen og veden til det fulle. Ved ren forbrenning slipper du også sotbelegg i ovnen og på glasset.
Fyr forsiktig de første gangene
Har du en splitter ny vedovn, bør du fyre forsiktig de første gangene. Da holder den varmebestandige malingen seg bedre.
Ved første fyring kan det hende det oppstår en litt ubehagelig lukt. Det er helt normalt og kommer av overflødig farge eller oljebelegg. Lukten forsvinner etter første fyring.
Velg godt brensel
Den beste varmen får du fra bjørkeved. Løvtrær brenner generelt saktere enn bartrær, noe som skaper en jevnere og lengre varme. Hvis du fyrer med eik, bøk eller annet tre med høy varmeverdi, bør du blande veden med andre tresorter. Ellers risikerer du å skade ovnen din.
Veden må være tørr – helst med et fuktinnhold mellom 15 til 20 %. Ved normal fyring er 1,5 til 2 kilo ved per time en passende mengde. 1 kg bjørkeved gir omtrent 4 kW effekt.
Tømmerhus brenner best
Åpne tilluftsspjeldet. Legg tennbrikettene i midten av ovnen. Stable cirka 1,5 kg ved på kryss og tvers, nesten som et tømmerhus, over brikettene. Pass på at du ikke legger veden for nære luken slik at glør og aske faller ut når du åpner.
Tenn på brikettene, slik at de igjen antenner veden.
La ovnsluken stå på gløtt de første minuttene til flammene har satt seg ordentlig i veden. Det kan hende du må la luken stå åpen litt lenger for å få god temperatur i ovnen. Men dette kommer an på hvor godt trekk du har i pipa.
Deretter kan du stenge luken og regulere spjeldet etter hvor intense flammer du ønsker. Ovnen skal være gjennomvarm før du begynner å regulere spjeldet.
Fyll på ved når flammene dør
Når det kun er glør igjen og ingen flammer, er det på tide å fylle på. Åpne luken forsiktig slik at du unngår at røyk kommer ut i rommet.
Bruk et redskap eller en vedkubbe for å fordele aske og glør. Fyll på med 2-4 vedkubber og la luken stå åpen til flammene har satt seg godt i de nye kubbene.
Vær oppmerksom når årstidene skifter
Når det går fra vinter til vår, kan den plutselige økningen i utetemperaturen forandre trykket i røykkanalen. Det kan føre til at forbrenningsgassene ikke ledes ut i lufta. Dette unngår du ved å putte i mindre ved av gangen og ha dreiespjeldventilen åpen. Da brenner det raskere, og utløpstrykket stabiliseres.
Da gjenstår det bare å ønske deg god fyring! Og hvis du lurer på om du faktisk fyrer godt, kan du ta en titt på røyken etter at ovnen er blitt god og varm.
Jo mindre synlig røyken er, jo bedre har du fyrt.
Kilde: www.josefdavidssons.se