Hvilken ovn skal du velge? ⋆ Gabrielsen Støpejernsovner
Med så mange ovner å velge blant, kan det fort bli vanskelig å velge den som passer best for ditt hjem. Her gir vi deg noen retningslinjer for hvilken ovn du skal velge.
22155
post-template-default,single,single-post,postid-22155,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
Smålandsspisen er en allsidig ovn.

Hvilken ovn skal du velge?

Med så mange modeller å velge blant, kan det fort bli vanskelig å velge den som passer best for ditt hjem. Her gir vi deg noen retningslinjer. 

Alle ovnene våre produseres av svenske Josef Davidssons. De har en rekke forskjellige ovner med ulike funksjoner og ulikt utseende. Men et hovedskille går mellom ovner med kokemuligheter og ovner uten

Hva skal du bruke ovnen til? 

Det kan derfor være lurte å begynne med hvorfor du ønsker deg en ovn i utgangspunktet. Skal den kun være dekorativ? Skal den fungere som en komplementær eller komplett varmekilde? Eller vil du også ha noe som kan tilberede mat? 

Når du vet hvilke behov ovnen skal dekke, har du allerede snevret inn søket ganske mye. 

Hvor skal ovnen stå?

Et annet essensielt spørsmål er hvilket rom ovnen skal stå i. Skal den stå i stua eller på soverommet, spiller sannsynligvis ovnens dekorative egenskaper en viktig rolle. Skal den stå på kjøkkenet, er dens evne til å tilberede mat viktigere. Skal den stå på hytta, må den kanskje fylle alle disse funksjonene på én og samme tid. 

JD 27 på hytta
JD 27 passer perfekt på hytta.

I tillegg er rommets størrelse av betydning. En stor ovn kan gjøre et lite rom veldig varmt. Da blir man gjerne fristet til å minske lufttilførselen for å senke varmeintensiteten. Det fører til en dårligere forbrenning. Dermed utnyttes ikke vedens energi til det fulle, og farlige avgasser slipper ut i rommet. Det er selvfølgelig ikke gunstig. 

Vedovnens fordeler

Har du kommet frem til at en vedovn passer best for ditt hjem, kan du dra nytte av flere fordeler: 

  • Den er laget for matlaging
  • Den fungerer som en egen varmekilde
  • Den holder lenge på varmen
  • Den fungerer som et kompliment til den øvrige innredningen

En vedovn er en god investering for fremtiden siden den fungerer både som varmekilde, komfyr og steketopp. Hvis strømmen går, kan du med andre ord lage mat som om ingenting har skjedd. 

Idun no. 1 på sommerkjøkkenet
Idun no. 1 på sommerkjøkkenet.

Det gjør vedovnene perfekte til bruk også i fritidshus, der det kan være begrenset med plass og strømtilførsel. Disse ovnene fungerer i slike tilfeller som multiverktøy som både tilbereder mat, varmer opp og skaper en god atmosfære. 

Les mer om våre ulike kjøkkenovner.

Støpejerns- og kleberstensovnenes fordeler

Støpejernsovnene og kleberstensovnene kan riktignok ikke lages mat med. Men det de mangler av kjøkkenfunksjoner, tar de igjen på andre områder. Her er noen av deres fordeler: 

  • De har plass til mer ved
  • De er ofte billigere enn vedovnene
  • De fungerer som egne dekorative møbler
  • De gir bedre innsyn til flammene 

Tidligere hadde man gjerne en ovn i hvert rom man trengte å holde varmt. I dag fungerer disse ovnene først og fremst som komplementære varmekilder og brukes ofte mer for hyggens del. Men all energi man tilfører rommet, er med på å redusere forbruket av andre varmekilder, som radiatorer og panelovner. Så vedfyring kan lønne seg i perioder der strømprisene er høye. 

Siden støpejernsovnene og kleberstensovnene kan fylles med mer ved enn kjøkkenovnene, har de også større effekt. Du trenger ikke fylle på med ved like ofte, og de sprer varmen bedre. Perfekt om du vil varme en stor stue, for eksempel. 

Les mer om våre støpejernsovner og kleberstensovner

Forhåpentligvis har artikkelen hjulpet deg ett steg nærmere valget. Men siden alle ovnene er svært holdbare og kostnadseffektive, gjør du en investering for fremtiden uansett hvilken ovn du velger. Og levende, sprakende flammer kommer nok heller aldri til å gå av moten. 

Kilde: Josef Davidssons