Slik forbereder du deg på besøk fra feieren ⋆ Gabrielsen Støpejernsovner
Alle skorsteiner vil før eller siden få besøk av feieren. Er din klar for neste møte?
22145
post-template-default,single,single-post,postid-22145,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
JD227 i aksjon

Slik forbereder du deg på besøk fra feieren

Alle skorsteiner vil før eller siden få besøk av feieren. Er din klar for neste møte?

Feieren gjør en livsviktig jobb med å holde pipen ren og fri for brannfarlig materiale. En sotet pipe vil dessuten ha dårlig trekk og forbrenning – og dermed gi lite økonomisk fyring. Det er med andre ord mange gode grunner til å ønske feieren velkommen. 


Registrer ildstedet ditt 

For at feieren i hele tatt skal komme, må den først få vite at du har et ildsted. Så hvis du ikke har gjort det, bør du sende melding til kommunen og informere om ildstedet ditt. Da vil også brann- og redningsvesen kunne operere raskere og tryggere hvis det skulle oppstå brann i boligen din. 

Se din kommunes hjemmesider for mer informasjon. 

Vær klar når feieren kommer

Varsel om feiing får du omtrent en uke før feieren kommer. Ofte har man ikke mulighet til å være hjemme akkurat under feierbesøket. Sørg i så fall for å være tilgjengelig på telefon – og gjør ellers det du kan for at feieren skal kunne klare seg alene. 

Forbered ovn og pipe

Det kan fort samle seg opp tjære i i rørene hvis du fyrer med fuktig ved eller dårlig trekk. Om du vet eller har mistanke om at det finnes tjære i pipen, bør du fyre med sotfjerner i forkant av feierbesøket. Naturligvis ikke rett før. 

Noen av Iduns luker
Iduns vakkert detaljerte dører og luker.

I tillegg må du stenge ovnsdører, trekkventiler og peisspjeld for å unngå at sot kommer ut i rommet når feieren går til verks.


Skap en god arbeidsplass 

Feieren fortjener en trygg og tilrettelagt arbeidsplass. Så pass på at hele fyringsanlegget er klargjort og lett tilgjengelig. Rydd unna ting som står i veien, sjekk at alt nødvendig utstyr er på plass og ha gjerne en metallbøtte i nærheten, slik at feieren har et trygt sted å tømme rester.   

Et utvalgt av våre vedbøtter
Et utvalg av våre vedbøtter.

Hvis feieren må opp på taket, må det være en trygg adkomst til pipa. Sett derfor frem en stige som er forsvarlig festet, slik at den ikke glir når feieren går opp på taket. Skal feieren opp på loft eller en annen etasje, må du også passe på at det er godt nok lys der. 

Kan du sjekke av disse punktene, er sannsynligheten stor for at feieren får en god opplevelse – og du en ren og pen skorstein.