Slik lages en støpejernsovn – steg for steg ⋆ Gabrielsen Støpejernsovner
Fremgangsmåten er ganske lik som for 150 år siden. Men noen viktige forbedringer er gjort. Her får du prosessen steg for steg.
22177
post-template-default,single,single-post,postid-22177,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
Slik lages en støpejernsovn

Slik lages en støpejernsovn – steg for steg

Fremgangsmåten skiller seg ikke så mye fra måten de laget ovnene på for 150 år siden. Derimot brukes det enkelte teknikker som gjør at arbeidet går raskere – og ovnene blir enda bedre. Her får du prosessen steg for steg.

Tidligere ble støpejernsovnene støpt for hånd, og de vakre detaljene ble hogd ut i trestykker. Et krevende arbeid, og kvaliteten ble ofte så som så. I dag er det maskiner som tar seg av støpingen, som sikrer at alle delene blir like og holder samme høye kvalitet. 

Hos vår leverandør, Josef Davidssons, tar mennesker over arbeidet etter at maskinene har gjort sitt. Ingen maskin kan nemlig måle seg med en håndverkers stødige og omsorgsfulle hender. Dessuten starter hele prosessen med et menneskes hånd. Ved tegnebordet.

Utforming av tegninger

Det første som skjer, er at man utformer tegninger av ovnen. Som oftest skjer det hos ovnsprodusenten. Med årene har det blitt tegnet en rekke ulike modeller, men de aller fleste moderne støpejernsovner er gjerne en hybrid av de fremste ovnene fra tidligere tider.

Dagens ovner er med andre ord optimaliserte varianter av originalene.  

Tegninger av en støpejernsovns deler.

En viktig del av denne optimaliseringen har vært å redusere produksjonstiden. Og det starter allerede på tegnestadiet, takket være dagens 3D-teknikk. Med denne teknologien har man mulighet til å teste delene før de faktisk produseres.

Presisjonsnivået er høyt, noe som fører mer nøyaktige deler. Og dermed høyere kvalitet på ovnene. 

Tegningene kvalitetssikres

Etter at idéene er skissert, sendes tegningene til modellprodusenten. Den går gjennom tegningene og påser at det faktisk er mulig å produsere ovnen.

På dette stadiet kan det skje en del små, praktiske tilpasninger.

Modellene lages

Deretter er det klart for å produsere modellene. Jo mer nøyaktige tegninger, dess mer nøyaktige blir modellene, som lages i aluminium. Og jo bedre disse modellene er, desto raskere går prosessen etterpå. 

Med denne nye teknikken har man altså redusert antallet arbeidstimer betraktelig. 

Prototyper produseres 

Neste steg er at ovnsprodusenten får tilbake prototyper. Som regel er det 5-10 biter av hver del. Målet med dette er å avdekke og rette eventuelle feil før man går i gang med å produsere delene i full størrelse. 

Prototype av en Idun no. 1.

Når alt er kontrollert og i orden, settes serieproduksjonen i gang. Samtlige produserte deler leveres siden tilbake til ovnsprodusenten.

Monteringen starter

Når en velfungerende modell først er utviklet, går prosessen videre raskt. Monteringsarbeidet starter ved at ovnens skjelett settes sammen.

Etter det tar det kun 1,5 til 2 timer før ovnen er klar til å pakkes inn.

Delene slipes

Enkeltdelene til ovnene kommer tilbake fra støperiet med en fin, høy finish, men de har skarpe kanter som må slipes ned. Her benyttes blant annet vinkelslipere for å runde av kantene. 

Støpejernsovnene slipes.

Dessuten gjøres små justeringer på lukene slik at de fungerer optimalt og henger rett. 

Delene lakkeres

Etter sliping er det på tide med lakkering. Alle utvendige deler lakkeres i en svart, varmebestandig farge. Enkelte farger herdes med varmen, og da oser det malingslukt under de første fyringene. Det vil man helst unngå. 

Derfor brukes som regel en to-komponentsfarge som herdes når den tørker. Det gjør at ovnen ikke lukter når man begynner å fyre i den. 

Sluttmonteringen

Det siste steget er sluttmonteringen. Her blir luker, håndtak og glass satt på plass og kontrollert. Og de siste medfølgende delene legges ved, for eksempel ovnskrok og bakplate. 

Deretter er ovnen klar til å fraktes til sitt nye hjem – der den forhåpentligvis vil spre varme i mange, mange år fremover. 

Kilde: https://josefdavidssons.se/sa-byggs-en-modern-vedspis-i-8-steg/