Alt du trenger å vite om kleberstein
Når vær og vind skaper kulde, er det naturen som gir oss varme. Den beste varmen er den som henger igjen i rommet uten at du hele tiden trenger å fylle på eller justere opp. Denne egenskapen har klebersteinen. Kleberstein er et naturlig varmeelement som vi har tatt i bruk i århundrer – og som nå øker i popularitet.
Her får du vite hva kleberstein er og hvilke fordeler den har. I tillegg får du tips om hvordan du utnytter steinen til å holde boligen din varm og trivelig selv på de kaldeste kvelder.
Hva er kleberstein, og hvor kommer den fra?
Kleberstein er en metamorf bergart. Det betyr at den er dannet av andre bergarter under trykk og høy temperatur.
Steinen har en høy andel kalk i seg, og den er en relativt myk bergart som er lett å forme. Du kan enkelt skrape i den med neglen din eller skjære i den med kniv.
Steinens detaljer varierer, noe som gjør at hver stein har et unikt utseende.
Siden steinen er ildfast og tåler temperaturer opp til 1550 °C, kan du ta steinen direkte fra varme til kulde uten å skade den eller miste for mye av den lagrede varmen.
I Norden er det blitt brukt kleberstein i flere hundre år. Klebersteinen som brukes i Josef Davidssons ovner, hentes ut fra et område i Handöl i Sverige. Er du tilfeldigvis i dette området, er det verdt turen innom for å lære mer om steinens opprinnelse og utvinningsprosessen.
Klebersteinsovnen – en effektiv varmekilde
Hvis du er ute etter en ovn som varmer lenge etter at flammene er slukket, bør du vurdere en klebersteinsovn.
Her ser du klebersteinsovnen Oden 6300 – en moderne ovn med et tidløst design. Det ytre laget av kleberstein kan lagre varmen opptil tolv timer.
Du kan også bruke kleberstein inne i bakeovnen for å holde varmen lenger.
Klebersteinsovnens mange fordeler
Det er flere fordeler med en klebersteinsovn:
- Jevnere temperaturkurve under fyringen
- Lang og behagelig ettervarme
- Mindre slitasje på ovnen – som gjør at ovnen holder lenger
- Enkel å rengjøre
Tips: Når det bare er glør igjen i ovnen, og du ikke skal fyre mer, lukker du luftspjeldet og eventuelt spjeld til skorsteinen. Da beholder du varmen ekstra lenge.
Slik rengjør du kleberstein
Har du fått smuss eller fett på steinen, kan du enkelt rengjøre den med vann og oppvaskmiddel. Har du fått riper i den, anbefaler vi at du pusser forsiktig med et fint sandpapir.
Husk at du må vente med å rengjøre ovnen til steinen er helt kald.
Har du noen spørsmål? Ta gjerne kontakt på stein@kakkelovner.no