Er ovnen din klar for vinteren? ⋆ Gabrielsen Støpejernsovner
22032
post-template-default,single,single-post,postid-22032,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
Oden med konveksjonssider

Er ovnen din klar for vinteren?

Å forberede ovnen på en kald vinter er omtrent like viktig som å sette vinterdekk på bilen. Derfor gir vi deg en kort oversikt over hvordan du gjør ovnen din klar for kaldere tider.

Fjern fukten

Når ovnen har stått urørt over en lengre periode, kan det fort bli fuktig i skorsteinen. Denne fukten kan forhindre godt trekk. Det finnes heldigvis enkle måter å fikse dette problemet på.

Har du en skorstein av mur med en lett tilgjengelig sotluke, kan du plassere en kopp med rødsprit der og la det brenne en stund. Da driver du fukten ut og får fart på trekket igjen.

Rengjør ovnen

Dersom du ikke rengjorde ovnen etter forrige vinter, er det på tide å gjøre det nå. God fyring krever nemlig en ren ovn. Ta fram feiebrett og askesuger og rengjør ovnen for rester og skitt.

Sjekk delene

Undersøk samtidig om luker og andre bevegelige deler tetter og fungerer som de skal. Oppdager du deler som er skadet eller ødelagt, må du bytte ut disse før du tar i bruk ovnen igjen.

Få fart på flammene  

Etter at du gjort de nødvendige undersøkelsene og utskiftningene, er ovnen klar. Det kan imidlertid være utfordrende å få skikkelig fart på fyringen etter lang tid uten bruk. Vi anbefaler derfor at du gjøre følgende:

  • Bruk ca. 1 kg med passe tørr ved i små biter
  • Bruk tennbriketter eller tennposer i stedet for avispapir
  • Få opp temperaturen raskt da setter du samtidig fart på trekket
  • Ikke reduser trekket før ovnen er gjennomvarm

 

God fyring!

 

Kilde: www.josefdavidssons.se