Historien om støpejernsovnen ⋆ Gabrielsen Støpejernsovner
Oppfinnelsen av støpejernsovnen var med på å revolusjonere hvordan vi nordboere levde på 1800-tallet. Her kan du lese historien.
Historien om støpejernsovnen
22129
post-template-default,single,single-post,postid-22129,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
Støpejernsovn får siste puss

Historien om støpejernsovnen

Da støpejernsovnen så dagens lys i Sverige på 1800-tallet, ble hverdagen til oss nordboere revolusjonert – omtrent slik internett og mobiltelefonen har forenklet hverdagen i dag.

Det er vanskelig å forestille seg livet på 1800-tallet. Skulle man ha tak i noen, måtte man ta beina fatt eller sende brev. Og skulle man ha varme i hus eller tilberede mat, måtte det gjøres med et åpent ildsted. Men så kom en oppfinnelse som skulle gjøre det hele mye enklere – støpejernsovnen.

Revolusjonæren

Støpejernsovnen revolusjonerte nordiske hjem. Med sitt lukkede ovnsrom ble det mye enklere å kontrollere og utnytte varmen, både til matlaging og til oppvarming.

Smålandsspisen
Intrikate detaljer på den klassiske Smålandsspisen.

I tillegg til å varme bedre, brukte den mindre brensel enn den tidligere åpne peisen. Dermed ble det ansett som en smart investering å kjøpe en støpejernsovn.

Kanskje enda viktigere var at man ikke lenger fikk huset fullt av røyk når man fyrte opp. Med en lukket ovn ble all røyken samlet og ført opp gjennom pipen – slik at det kun var varmen som ble spredd rundt i hjemmet. Dermed unngikk man både kraftig lukt og dårlig luft i huset.

Kunsten å støpe

Støping er en komplisert og vanskelig oppgave. Dette innebærer at kvaliteten på støpejernet kan variere etter hvor det produseres. Støpejern er et levende materiale som gjør at det er krevende å lage to identiske deler. En del kan for eksempel være glatt på utsiden, mens en annen del kan ende opp med en grov og ru overflate.

Er man ikke stødig i håndverket, kan altså kvaliteten på produktet bli dårlig. I tillegg til gå på utseendet løs, kan det også gjøre ovnen vanskelig å montere sammen.

En håndverker i aksjon hos Josef Davidssons
En håndverker i aksjon hos Josef Davidssons.

Alle våre ovner produseres av erfarne hender hos svenske Josef Davidssons, som har produsert ovner siden 1882. Vi kan derfor garantere at alle ovnene vi leverer, innehar samme høye standard.

Fordelen med en ekte støpejernsovn

Støpejern er godt egnet til å lage ovner. Det tåler høy varme og holder seg godt i lang tid. I tillegg leder det varme raskt, som igjen fører til en rask oppvarming av boligen din. I dag kan man i tillegg velge støpejernsovner med glassruter, slik at du kan nyte synet av flammene på innsiden.

Med en Royal Viking får du virkelig nytt flammehavet.

På den måten får du i både pose, sekk og koffert. Lang varme, lite bruk av brensel og stor hyggefaktor. Ikke verst for en 1800-tallsoppfinnelse, eller hva?

Kilde: www.josefdavidssons.se