Når og hvordan blir veden tørr? ⋆ Gabrielsen Støpejernsovner
21990
post-template-default,single,single-post,postid-21990,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
Kutt strømforbruket med ved

Når og hvordan blir veden tørr?

God fyring krever litt arbeid. Trærne felles om vinteren, hogges og kløyves på våren, og til slutt skal veden tørke – men så er det også verdt det når høsten kommer og man kan nyte den knitrende varmen. 

Tørk ved på sommerhalvåret

Tørr og luftig lagring er alfa og omega for at veden skal tørke raskt og fint.
Mindre kubber tørker fortere enn de større, som kan være lurt å tenke på allerede ved hoggestabben. Om våren tørker veden best utendørs. Stable veden med mye luft mellom kubbene for rask tørking, for eksempel med stablings- eller spjeldkasser.

Om du vil stable veden langs husveggen er det viktig å ha et mellomrom på 5-10 centimeter, så kubbene får puste. Legg heller aldri emnene direkte på bakken – da suger de til seg fukt. Fuktig ved avgir lite varme, og er dessuten ikke særlig bra for miljøet. Kubbene trenger derfor beskyttelse under regnfulle perioder, men med mye vind og sol går tørkeprosessen raskere.

Når er veden tørr?

God fyringsved er hard, tørr og ren, og hvor fort veden tørker avhenger av hvor varm og solrik sommeren er. En normal sommer tar det rundt 4-6 uker før veden er tørr, men etter sommeren vi har hatt så langt vil tørketiden være kortere for mange.

For å sjekke om veden er passe tørr, kan man bruke en fuktighetsmåler. Er fuktigheten over 20% er veden fortsatt ikke tørr nok, og må ikke fyres med. Dersom du ikke har en fuktighetsmåler, kan du slå to vedkubber mot hverandre. Tørr og god ved får den en dyp klang – nesten som kirkeklokker!

Når høsten melder sin ankomst er det en god idé å flytte den tørre veden under tak, gjerne i en vedbod som beskytter mot både regn og snø. Og når kulda setter inn er det bare å nyte!