Våre råd for sikker fyring ⋆ Gabrielsen Støpejernsovner
Når du skal fyre i ovnen, bør du tenke sikkerhet først. Her får du noen tips til hvordan du reduserer faren for skader og brann.
22173
post-template-default,single,single-post,postid-22173,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
Våre råd for sikker fyring

Våre råd for sikker fyring

Når du skal fyre i ovnen, bør du tenke sikkerhet først. Her får du noen tips til hvordan du kan redusere faren for skader og brann. 

Fyring er først og fremst en trivelig aktivitet. Men er du uforsiktig, kan følgene i verste fall være fatale. Sjansen for at store og små ulykker inntreffer, blir riktignok langt mindre med gode rutiner og gode redskaper. 

Ha røykvarsler i hvert rom

Dette er brannvernregel nummer 1. Uansett om du fyrer i vedovn eller ikke, skal du ha røykvarslere i hjemmet ditt. Helst i hvert rom, men iallfall i de rommene der faren for brann er størst, slik som kjøkken, bad, stue, soverom og tekniske rom. 

Idun no. 1 på kjøkkenet

Husk også å ha brannslukningsapparat og brannteppe i nærheten av ovnen. Da slipper du å løpe huset rundt dersom noe skulle ta fyr. 

Tips for å unngå brann i hjemmet 

Røykvarslere og brannslukningsutstyr er kjekt å ha når brannen er et faktum. Men man vil jo helst unngå at situasjonen går så langt. Her er noen enkle tips til hva du kan gjøre for å unngå at brannen bryter ut i første omgang. 

  • Ha alltid et øye med ovnen når du fyrer, spesielt når du lager mat. 
  • Ikke fyr mer i ovnen enn det som er anbefalt. 
  • Pass på at feieren kommer innom med jevne mellomrom, slik at skorsteinen holder seg ren.
  • Ha godkjent gulvbeskyttelse foran ovnen. 
  • Bruk en brannsikker bøtte med lokk til oppbevaring av asken.  

Den praktiske ovnskroken

Sikkerhet handler ikke bare om å beskytte liv og boliger. Det dreier seg også om å beskytte hud, hender og andre kroppsdeler under fyringen. Der kommer ovnskroken inn i bildet. Ovnskroken er et usedvanlig godt multiverktøy som gjør det enklere å spre glør utover og samtidig åpne og lukke varme luker. 

Ovnskroken på Smålandsspisen
Håndtak på Smålandsspisen

Har du en ovn og en ovnskrok med spiralhåndtak, sirkulerer den varme luften rundt spiralen slik at håndtakene ikke blir for varme. De vakre håndtakene fra Josef Davidssons er med andre ord ikke bare til pynt, men er høyst funksjonelle. 

Ovnskrok er standard tilbehør når du kjøper en tradisjonell vedovn som Smålandsspisen, Idun no. 1, JD 27 og JD 227

Kilde: www.josefdavidssons.se