Vedovnen tar deg tilbake til enklere tider ⋆ Gabrielsen Støpejernsovner
Med fremveksten av heldigitale løsninger og allestedsnærværende nett har den gamle vedovnen fått en ny og uventet funksjon. En funksjon som er spesielt viktig nå.
22208
post-template-default,single,single-post,postid-22208,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
JD 27 på hytta

Vedovnen tar deg tilbake til enklere tider

Med fremveksten av heldigitale løsninger og allestedsnærværende nett har den gamle vedovnen fått en ny og uventet funksjon. En funksjon som er spesielt viktig nå. 

Helt siden steinalderen har levende ild spilt en sentral rolle for oss mennesker. Ikke bare har den gitt varme og lys, men også muligheten til å tilberede mat og holde ville dyr borte. Disse opprinnelige funksjonene spiller i dag en mindre rolle, mens nye funksjoner har vokst frem i kjølvannet av den digitale utviklingen: Avkoblingen og sosialiseringen.

Et samlingssted for hele familien

Det var rundt bålet folk samlet seg når mørket falt på. For lys, varme og beskyttelse, men også for å dele erfaringer og historier. Det var nettopp rundt bålet forteller-tradisjonen ble skapt, som la grunnlaget for at vi kunne føre lærdom videre fra en generasjon til en annen.

Ovn på kjøkkenet

Kanskje er det denne lengselen etter enklere tider og et sosialt samlingspunkt som gjør at flere og flere sverger til vedovnen. Vi ser for eksempel at hus og leiligheter med peis tenner kjøpelysten til folk. Kanskje er disse eldgamle tradisjonene som vekker slike følelser?

Vedovnen sprer mer enn varme

Med en vedovn på kjøkkenet får du altså ikke bare et sted å lage mat. Du skaper også et naturlig og koselig samlingssted, som er mer enn man kan si om de fleste elektriske ovner. I varmen som omkranser vedovnen, skapes et rom for samtale, samtidig som aromaene fra grytene sprer seg i rommet. 

Forsidebilde av Viking 40

Spesielt godt merkes dette i julen. Når store og små kommer hjem, og historier skal fortelles samtidig som masse mat skal tilberedes. Og finnes det noe bedre enn å våkne 1. juledag, lage seg en kopp kaffe og sette seg foran flammene? 

Slike ritualer er uvurderlige. Verdsett dem for alt det er verdt. 

God jul fra oss i Gabrielsen.