Slik gjør du glasset glassklart igjen ⋆ Gabrielsen Støpejernsovner
En varmende ovn er vel og bra, men mye av sjarmen ligger i synet av de magiske flammene. Her gir vi deg noen enkle tips til hvordan du gjør glasset glassklart igjen etter fyringssesongen.
22072
post-template-default,single,single-post,postid-22072,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Slik gjør du glasset glassklart igjen

En varmende ovn er vel og bra, men mye av sjarmen ligger i synet av de magiske flammene. Her gir vi deg noen enkle tips til hvordan du gjør glasset glassklart igjen etter fyringssesongen.

Unngå sot

Først et lite preventivt tips. Uansett hvor bra du fyrer, vil du til slutt ende opp med sot på glasset. Men det finnes metoder å fyre på som gjør at du slipper å rengjøre like ofte.

Det beste tipset er å fyre med tørr ved og passe på at flammene får nok luft. Da blir temperaturen så høy at soten brenner opp i stedet for å feste seg til glasset.

Lurer du på hvordan du vet om veden er tørr? Les vårt tidligere blogginnlegg HER. 

Fjerning av sot

Som sagt vil glasset til slutt bli sotete – uansett hvor god veden er og hvor godt du fyrer.

Men det trenger ikke å koste penger å gjøre ruten ren. Peispionéren Jøtul foreslår faktisk at du bruker aske til å fjerne det sotete laget. Slik gjør du det:

  • Fukt et krøllete avispapir og dypp det i asken fra ovnen.
  • Gni papiret i sirkelbevegelser mot glasset helt til all soten har løsnet.
  • Bruk deretter et rent papir for å fjerne den løse soten.

Spesialmidler

Skulle soten vise seg å være sta, finnes det selvsagt sterkere midler. Det finnes flere sprayer som løser opp soten nesten øyeblikkelig – slik at du bare kan bruke en klut til å fjerne sotrestene.

Vær imidlertid klar over at enkelte midler inneholder sterke kjemikalier. Det er derfor lurt å bruke gummihansker og maske slik at du unngår skader eller påvirkning. Husk også å dekke til gulv og flater som kan ta skade.

Kilde: www.viivilla.no